< Back

Známe vítěze ankety Strom roku 2021

23. 9. 2021

08 zpivajicilipa 073 result

Letošní anketa Strom roku už zná svého vítěze! 

V jubilejním 20. ročníku populární ankety pořádané Nadací Partnerství zvítězila Zpívající lípa z obce Telecí na Svitavsku. Od veřejnosti dostala 2 635 hlasů.

Zpívající lípa nebo také Lukásova lípa patří mezi nejmohutnější a nejstarší stromy České republiky a je památná. Sedával pod ní Alois Jirásek i Tereza Nováková, její příběh měl v plánu zhudebnit Bohuslav Martinů. Její stáří je odhadováno na více jak 700 let.

Její přízvisko odkazuje k dobám husitským, působení Českých bratří a jejich pronásledování. Záznamy z období pronásledování tajných evangelíků vypovídají o tom, že si v dutině lípy bratr Jiroušek opisoval vypůjčený Nový zákon a Knihu žalmů Starého zákona. Podle poznámek na deskách opisu přitom údajně spotřeboval 1204 lojových svíček. V pověsti se dále vypráví o tom, že když opisoval žalmy, zpíval si je, a poněvadž byl hluchý, sám je neslyšel. Zpěv se nesl z dutiny vysoko do koruny a zazníval střídavě ze všech stran. Díky ozvěně ve veliké dutině nabýval zvláštního zabarvení, které působilo o to víc tajemně právě v noci, kdy stařeček knihy opisoval. Odtud pochází název Zpívající lípa.

Druhé místo obsadil strom s přízviskem Dubisko valašisko tvrdé z Kozlovic na Frýdeckomístecku se ziskem 1 783 hlasů. Bronz slavíme tentokrát v Brně, kde uspěl Smrk ztepilý na ulici Ramešova díky podpoře 944 hlasů. Pořadí třech nejúspěšnějších stromů je tedy následující:

Ve zpoplatněném hlasování lidé poslali celkem 7 256 hlasů. Díky tomu se podařilo vybrat bezmála čtvrt milionu korun, který Nadace Partnerství rozdělí jako grant mezi letošní finalisty a Stromy hrdiny. Výsledné pořadí letošní ankety najdete na www.stromroku.cz.

Cílem ankety Strom roku je podpořit aktivní lidi v péči o stromy v jejich okolí a představit veřejnosti zajímavé stromy s jejich příběhy. Na českou anketu Strom roku navazuje anketa Evropský strom roku, do které se v r. 2022 zapojí už 20 zemí. Českou republiku bude reprezentovat právě vítězná Zpívající lípa, která uspěla v národním hlasování.

S koncem letošní ankety se zároveň otevírají nominace pro ročník následující. Od 23. září je tak opět možné nominovat do národní ankety stromy, které by podle vás měly být do příštího ročníku zařazeny. Kompletní informace k anketě najdete ZDE.