< Back

Vzdělávací institut pro Moravu (VIM) v Bruselu

30. 6. 2023

356682615 265327386081925 3635866013408753963 n

Ve středu 28. června vyrazila do Bruselu další delegace z Jihomoravského kraje. Tentokrát šlo o zástupce Vzdělávacího institutu pro Moravu (VIM), konkrétně o jeho ředitelku, paní Leonu Sapíkovou a dále také Andrzeje Bartośe nebo Annu Paločkovou.

Cílem návštěvy bylo nasbírat nové poznatky o současných inovacích ve vzdělávání. Zastoupení proto zprostředkovalo hned několik zajímavých setkání. Především šlo o schůzku se zástupcem Generálního ředitelství Evropské komise pro zaměstnanost, sociální věci a začleňování, konkrétně pak z oddělení zabývajícího se odborným vzděláváním a přípravou. Pro VIM šlo o velmi důležitou schůzku, jelikož v současné době řeší nedostatek žáků studujících odborné obory, a naopak přetlak na gymnáziích. Proběhl tak brainstorming ohledně možných řešení. Zástupce GŘ přitom představoval různé modely, které v současné době fungují v různých zemích Evropy.

Na programu bylo také setkání s europoslankyní Michaelou Šojdrovou a účast na zasedání Výboru pro kulturu a vzdělávání (CULT) v Evropském parlamentu, který má na starosti kulturní aspekty a otázky vzdělání, řeší tedy například šíření kultury, kulturní dědictví, či různé vzdělávací programy jako jsou Evropa pro občany nebo Erasmus+.