< Back

Vyhlášení stromu roku 2019 a delegace JMK v Bruselu

21. 3. 2019

lipa2

Večer 19. března se v budovách Evropského parlamentu konalo vyhlášení již devátého ročníku ankety Evropský strom roku 2019. I tentokrát byla tato událost zaštiťována europoslancem Pavlem Pocem. Večer byl moderován dvojicí Natalie Pauwels a Ladislavem Mikem, mezi hosty pak byl mimo jiné jeho excelence velvyslanec České republiky při Belgickém království, Pavel Klucký, jeho excelence velvyslanec a Stálý představitel ČR při EU, Jakub Dürr a za jihomoravský kraj se účastnil radní pro oblast zdravotnictví, Milan Vojta a vedoucí oddělení ochrany přírody a krajiny na Odboru životního prostředí, Petr Mach.

Evropský strom roku je anketa organizovaná již od roku 2011 a na jeho organizaci se spolupodílí Nadace partnerství – největší česká environmentální nadace, a ELO – Organizace evropských vlastníků pozemků. Každý rok hledají organizátoři soutěže stromy s nejsilnějším příběhem, které nejprve absolvují národní kolo, a výherní strom pak postupuje do evropské soutěže. V letošním roce se sešlo 15 kandidátů, oproti loňskému ročníku přibyl strom z Nizozemska a vrátila se Francie.

Na třetím místě se umístil dub cesmínovitý okrouhlolistý z Portugalska. Zástupcům cenu předali radní pro oblast zdravotnictví Jihomoravského kraje Milan Vojta, velvyslanec a Stálý představitel ČR při EU,Jakub Dürr a akademický pracovník z Ústavu lesnické botaniky, dendrologie a geobiocenologie, LubošÚradníček. Na druhém místě se pak umístil dub z vesnice Abramtsevo, zástupce z Ruské federace. Vítězným stromem se stala maďarská mandloň na Sněžném vrchu v Pešti, která je symbolem věčné obnovy a vzdělání. Cenu předal ředitel Nadace partnerství, Miroslav Kundrata.

Za Českou republiku byla nominována Zádvorská lepa z Velkých Opatovic, tzv. Lípa svobody, která byla vysazena v roce 1918 při vzniku Československa a stala se symbolem nezávislosti, demokracie a konce války. Česká lípa, kterou nominoval pan Dalibor Badal, se umístila na 5. místě. Vyhlášení soutěže pak proběhlo za podpory Jihomoravského kraje a Mendelovy univerzity.

Na slavnostním večeru vystoupil také český akordeonista, Ondřej Zámečník, který po předání cen zahrál při závěrečné prezentaci všech patnácti soutěžních stromů na akordeon část klasické národní písně pro každý ze zúčastněných států. Za Českou republiku tak zazněla skladba Antonína Dvořáka.

Delegace z Jihomoravského kraje se kromě vyhlášení soutěže Evropský strom roku účastnila také dvou schůzek. Delegaci tvořili radní pro oblast zdravotnictví Jihomoravského kraje Milan Vojta, a vedoucí oddělení ochrany přírody a krajiny na Odboru životního prostředí, Petr Mach. Oba se sešli s Helenou Kostohryzovou z oddělení životního prostředí – voda, půda, biodiverzita a příroda, GMO a dopady na životní prostředí na Stálém zastoupení České republiky při EU, se kterou řešili např. témata spojená s celoevropskou soustavou chráněných území Natura 2000. Ve středu 20. března se potom pánové sešli přímo v evropském parlamentu také s panem europoslancem Pavlem Pocem, který je místopředsedou Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin. Pan Vojta s ním nejprve probral otázky přeshraniční spolupráce s Rakouskem v oblasti letecké záchranné služby a následně jednal pan Mach o otázkách životního prostředí, konkrétně o problematice invazivních druhů a používání insekticidů v lesnictví. Pan Poc se na závěr schůzky nechal slyšet, že by do Jihomoravského kraje rád zavítal.

 Na fotografie se můžete podívat v bruselské fotogalerii.