< Back

Science Café na téma GMOs

5. 12. 2022

318429926 3411003492467701 6029101939695318063 n

V úterý 29.listopadu se konalo letos již třetí Science Café. Tentokrát se debatovalo o geneticky modifikovaných potravinách (GMO). Je pro lidstvo bezpečné zasahovat do genetických kódů rostlin? Jde o strategii, která opravdu může v budoucnu vyřešit problém obživy pro stále rostoucí populaci? Na tyto otázky a témata udržitelnosti, změny klimatu a nových genových technologií diskutovali tentokrát hned 4 hosté:

  • Véronique Bergougnoux - francouzská vědkyně, vedoucí skupiny Molekulární biologie v Centru regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum v Olomouci, která se ve své vědecké práci zaměřuje na vývoj kořenů rýže a ječmene, přičemž využívá přístupy genové exprese, mikroskopie, genetické modifikace rostlin a dalších.
  • Vojtěch Hudzieczek - vědecký pracovník Biofyzikálního ústavu AV ČR v Brně, jehož hlavní vědecké zájmy zahrnují genetické inženýrství rostlin, molekulární mechanismy vývoje květů a evolučně-vývojové aspekty rostlinných pohlavních chromozomů.  
  • Filip Rolland - ředitel KU Leuven Plant Institute (BE), zkoumá metabolické reakce rostlin na stres pomocí buněčné biologie a transgeniky.
  • Michael Wrzaczek - ředitel Ústavu molekulární biologie rostlin v Českých Budějovicích. Ve své výzkumné práci se zaměřuje na přenos signálů v rostlinách prostřednictvím tzv. proteinových kináz, které přenášejí signály v celé buňce a koordinují vývoj rostlin a jejich reakce na podněty prostředí.

Do diskuze bylo zapojeno i publikum, které mělo možnost o tématu debatovat i mezi sebou a poté se ptát hostů. Zároveň měli možnost diváci dvakrát hlasovat, zda si myslí, že geneticky modifikované potraviny dokážou zajistit bezpečně a udržitelně potravu pro celý svět. A to před začátkem diskuze a poté na konci, přičemž výsledky byly jednoznačné - oproti začátku debaty se většina publika na základě diskuze přesvědčila, že jde o bezpečnou a udržitelnou variantu obživy do budoucna. 

Debatu moderoval Gary Austin, zakladatel a ředitel firmy circleindigo. Na konci debaty se již tradičně konala ochutnávka kvalitních moravských vín a k dispozici byl i catering, který pro akci připravila Integrovaná střední škola Slavkov u Brna, p.o. Celý večer je zaznamenán také díky vytvořené ScatchNote od Visuality.

Akce se uskutečnila ve spolupráci Zastoupení Jihomoravského kraje při EU, Českého centra v Bruselu a České styčné kanceláře pro vzdělávání a výzkum v Bruselu (CZELO) a pod záštitou českého předsednictví Radě EU.

Fotografie z celého večera najdete v naší fotogalerii ZDE. Záznam celého Science Café je dostupný na našem youtube kanálu ZDE.