< Back

Nový evropský Bauhaus v Česku a na Slovensku

24. 6. 2023

355474121 261254349822562 1164594187780075400 n

Ve dnech 20. a 21. června naše Zastoupení ve spolupráci s Generálním ředitelstvím pro regionální a městskou politiku Evropské komise uspořádalo v Brně seminář s názvem "Nový evropský Bauhaus v Česku a na Slovensku". Akce představila inspirativní koncept Nového evropského Bauhausu a jeho možné aplikace nejen v českých a slovenských regionech. Seminář přilákal více než 70 účastníků, mezi kterými byli zástupci kulturních a kreativních průmyslů, architekti, urbanisté a odborníci z oblasti regionálního rozvoje od lokální po národní úroveň.

Akci zahájila videozdravice Elisy Ferreiry, eurokomisařky pro soudružnost a reformy, která zdůraznila důležitost rozšiřování komunity NEB. Následně účastníky přivítal David Severa, principál kreativního hubu KUMST v Brně, který se zaměřil na význam iniciativy New European Bauhaus pro Jihomoravský kraj. Vyzdvihl přínosy této iniciativy a jejího směřování k regionální a lokální úrovni. Právě v prostorách KUMSTu se celý seminář odehrával. Jihomoravský kraj, který je mimo jiné dlouhodobě aktivní v oblasti kulturních a kreativních průmyslů, již před seminářem sledoval a vítal iniciativu New European Bauhaus. Několik inovativních projektů, jež se na semináři rovněž aktivně představili, se navíc přihlásilo do tzv. Cen NEB a plánuje realizovat své projekty v souladu s principy NEB – např. Prototýpci, ARBO Technologies či Plastic Guys.

Seminář "Nový evropský Bauhaus v Česku a na Slovensku" se stal na dva dny fórem pro diskuzi o inovativních konceptech a jejich využití v regionálním rozvoji. Účastníci získali cenné poznatky a inspiraci pro budoucí projekty, které budou propagovat principy New European Bauhaus. V rámci jednoho dne proběhly celkem dva debatní panely. První z nich se zaměřil na úlohu NEB v politikách veřejných investic. Odpolední část semináře byla naopak věnována zkušenostem českých a slovenských řídících orgánů s investicemi do budov. Během polední pauzy pak účastníci navštívily prostory Otevřené zahrady a odpoledne se pak přesunuli na prohlídku Vily Tugendhat a Vily Löw-Beer. 

Prvním dnem program nekončil, ráno se účastníci sešli na návštěvu Mendelova muzea. Komentovaná prohlídka v areálu augustiniánského opatství zahrnovala i návštěvu Mendelova skleníku, jehož návrh na renovaci vznikl v dílně brněnského architektonického studia CHYBIK + KRISTOF. Tato výstavba se rovněž ucházela o Cenu Nového evropského Bauhausu. 

Děkujeme všem partnerům, zejména Jihomoravskému kraji, KUMSTu a Evropské komisi, za možnost uspořádání této akce!   

Fotografie z akce najdete v naší galerii ZDE.