< Back

Science Café: prevence rakoviny

10. 3. 2023

P3083880

Ve středu 8. března, u příležitosti Mezinárodního dne žen, proběhlo tradiční Science Café, tentokrát s tématem prevence rakoviny. Hosté byli jak z vědecké, tak komunikační oblasti.

Prvním hostem byla Kateřina Šédová, zakladatelka organizace Loono, jejímž posláním je motivovat lidi k přemýšlení o svém zdraví. Díky svému přínosu v oblasti prevence byla zařazena do žebříčku 30 pod 30 časopisu Forbes a získala cenu Evropské komise Health Award za kampaň prevence rakoviny. Loono vzdělává v následujících oblastech: reprodukční zdraví (#doledobry), duševní zdraví (#dobrénitro), prevence onkologických onemocnění (#prsakoule) a kardiovaskulárních onemocnění (#zijessrdcem). Nově je k dispozici také mobilní aplikace Preventivka.

Druhým hostem byla Nina Formánek Jaganjacová, zakladatelka organizace Sifty 52 a autorkou knihy Příběhy o rakovině, která vznikla v rámci projektu #příběhyo. Nina se věnuje zdravotnictví z pohledu sociální politiky a mezinárodního rozvoje a má zkušenosti z oblasti zdravotnictví z Evropské komise, kanceláře UNICEF pro HIV/AIDS a z ústředí OSN v New Yorku.

Debata byla moderována paní Sooike Stoops, která má v oblasti vědecké komunikace, prací s veřejností a tiskem více jak dvaceti letou zkušenost. 

Do diskuze bylo zapojeno i publikum hned vícero způsoby. Publikum mohlo hned po debatě klást různé otázky oběma hostům. Po Q&A části následoval i workshop na ukázku prevence #prsakoule, kterou má pod sebou paní Šédová. Po akci následovala ochutnávka jihomoravských vín.

Akce se uskutečnila ve spolupráci s Českou styčnou kanceláří pro vzdělávání a výzkum CZELO, Českým centrem v Bruselu a Pražským domem v Bruselu.

Na fotografie z akce se můžete podívat v naší galerii ZDE. Autorkou fotografií je Dagmar Knéřová. Celý záznam debaty najdete také na našem YOUTUBE.