< Back

Návštěva Jana Grolicha, hejtmana Jihomoravského kraje, v Bruselu

7. 7. 2023

78269595 8015 449f b1bb e91d7886653a

Ve dnech 5. a 6. července nás v Bruselu navštívila velmi důležitá delegace z Jihomoravského kraje. Jednalo se o hejtmana Jihomoravského kraje, pana Jana Grolicha, zastupitelku města Brna pro oblast inovací a spolupráce s výzkumnými organizacemi, paní Annu Putnovou a v neposlední řadě také ředitele Jihomoravského inovačního centra (JIC), Petra Chládka.

Naše Zastoupení se podílelo především na organizační stránce výjezdu a také na zprostředkování několika důležitých setkání. Primárním cílem delegace bylo ovšem převzetí ocenění Evropského podnikatelsky zaměřeného regionu (EER) za rok 2024. Udělován je pravidelně regionům, které prokáží výjimečnou a inovativní strategii v oblasti podnikatelské politiky. Oceněním pak byl tentokrát oceněn právě Jihomoravský kraj a město Brno. Jedná se o velkou poctu, jelikož se jedná o doposud jediné výherce takového ocenění v České republice.

Tohoto výjimečného úspěchu by ale nebylo možné dosáhnout bez množství aktérů působících v Jihomoravském kraji, například právě Jihomoravské inovační centrum. Ocenění si pan hejtman i paní zastupitelka převzali v rámci 156. plenárního zasedání Evropského výboru regionů. Následoval tiskový briefing, na kterém jak hejtman Jihomoravského kraje, tak ředitel JIC, poskytli rozhovor pro média. Přítomni byli novináři z ČT, ČTK, Euractivu, mediálního domu Economia nebo ze serveru Science|Business News. Podrobnou tiskovou zprávu naleznete zde

Nejednalo se však o jediný program, který v souvislosti s návštěvou delegace proběhl. Již 5. července se v návaznosti na udělení ceny naše Zastoupení zúčastnilo 17. schůze České národní delegace do Výboru regionů 2020-2025, na které vedoucí Zastoupení Jihomoravského kraje při EU, Vendula Nováčková, odprezentovala Regionální inovační strategii soustředící se na cíl být domovem globálně úspěšných podnikatelů. Byla to totiž právě tato strategie, která kraji zajistila zmiňovaný úspěch mezi regiony. Další den, tedy ve čtvrtek 6. července, pak Zastoupení zprostředkovalo setkání delegace s generálním tajemníkem Evropského výboru regionů, panem Petrem Blížkovským a poté i s paní europoslankyní Martinou Dlabajovou. 

Na fotografie z návštěvy delegace v Bruselu se můžete podívat v naší galerii ZDE.