< Back

Evropský summit regionů a měst v MONS

20. 3. 2024

431436461 408405111774151 7222006983704710039 n

Evropský summit regionů a měst je největším setkáním pořádaným Evropským výborem regionů společně s Valonským regionem a belgickým předsednictvím Rady EU. U letošního 10. ročníku, který se konal v termínu 18-19. března v belgickém městě Mons u příležitosti 30. výročí založení Evropského výboru regionů, jsme jako Jihomoravský kraj nemohli chybět!

Návštěvníci našeho stánku měli možnost zapojit se do interaktivní prezentace nebo si vyrobit vlastní odznáček s motivy regionu a pro kraj velmi typických inovací. Summitu se zúčastnil také zastupitel Jihomoravského kraje a města Brna, Petr Springinsfeld, a také generální tajemník Evropského výboru regionů, pan Petr Blížkovský, se kterými jsme se setkali a představili jim náš program pro návštěvníky.

Zastoupení zde prezentovalo Jihomoravský kraj jako region zaměřený na inovace a představilo, co může v této oblasti nabídnout a čím se může pyšnit. Mezi komunikovaná témata patřila regionální inovační strategii, Jihomoravské inovační centrum, Johanno G. Mendel, brněnský antivir, produkce elektronových mikroskopů nebo zapojení kraje do vesmírného průmyslu a mnoho dalšího!

Summit byl zaměřen na témata, jako jsou demokracie, udržitelný rozvoj, budoucnost Evropské unie a její rozšiřování, potřeba sociální, hospodářské a územní soudržnosti a mimo jiné i řešení důsledků války na Ukrajině. Během dvou dnů byla možnost navštívit několik tematických panelových diskuzí nebo plenárních zasedání. U slavnostního předávání Ceny starosty Pawla Adamowicze za podporu a fungování demokracie, nechyběla ani místopředsedkyně Evropské komise pro hodnoty a transparentnost, Věra Jourová.

Bylo nám ctí účastnit se summitu, na kterém jsme měli příležitost setkat se s inspirativními lidmi a šířit povědomí o činnosti Jihomoravského kraje. Na fotografie z akce se můžete podívat v naší GALERII.