< Back

Běh přátelství ve dvojici zahájil české předsednictví v Radě EU

4. 7. 2022

WhatsApp Image 2022 07 02 at 14.42.58

Česko v sobotu 2. července v Bruselu symbolicky převzalo předsednickou štafetu Evropské unie od Francie akcí spojenou se jménem legendárního atleta Emila Zátopka. A to Během přátelství ve dvojicích na bruselském stadionu Trois Tilleuls (Tři lípy), kde československý běžec pokořil v roce 1954 světový rekord v běhu na deset kilometrů. 

Běh přátelství ve dvojici byl poctou přátelství dvou velkých rivalů a běžeckých legend – Čecha Emila Zátopka a Francouze Alaina Mimouna. Za účasti velvyslanců České republiky i Francie tak proběhla symbolická výměna předsednické země. Editě Hrdé, stálé představitelce České republiky při EU, předal předsednickou štafetu Philippe Léglise-Costa, stálý představitel Francie při EU. Edita Hrdá při svém proslovu navíc zmínila známou myšlenku Emila Zátopka: když nemůžeš, tak přidej.

Běhu přátelství se účastnil i náš jihomoravský tým a společně s námi běželo více než 200 týmů. Každá dvojice společně uběhla 2 kola po 2,5 km, což v součtu vyšlo na 10 km za dvojici. Závod navíc odstartovala bývalá běžkyně na středně dlouhé tratě a sprinterka Jarmila Kratochvílová.

Se svým francouzským protějškem běžel i český velvyslanec Jaroslav Zajíček, rovněž se běhu zúčastnilo i několik krajských delegací. Běžci podpořili i dobrou věc, jelikož výtěžek z každého startovného pomůže Ukrajině prostřednictvím Člověka v tísni.

Večer poté proběhla belgická premiéra filmu Zátopek v sálu Bozar za přítomnosti režiséra Davida Ondříčka, Václava Neužila (role Emila Zátopka) a Marthy Issové (role Dany Zátopkové). Promítání doprovázené debatou s herci a režisérem oslavilo nedožité 100. narozeniny manželů Zátopkových a zároveň zahájilo sérii fokusu na český film v kině Bozar, který je plánován na celé české předsednictví.

Fotografie z běhu i večerní premiéry najdete v naší galerii ZDE.