< Back

Zastoupení Jihomoravského kraje při EU a České centrum Brusel představilo na Bright Festivalu 2024 světelné objekty Temnalóna a Terralóna

16. 2. 2024

IMG 6007

V rámci kulturního programu belgického předsednictví Radě EU se od 15. do 18. února v Bruselu uskutečnil Bright Festival 2024. Různé části města rozzářilo přibližně 30 světelných instalací od umělců z celého světa. Českou republiku zde reprezentovala dvojice unikátních světelných objektů, Temnalóna a Terralóna, jež ozdobily park Square de Meeûs ve čtvrti Ixelles, a to díky podpoře Zastoupení Jihomoravského kraje při EU, Českého centra Brusel a Hvězdárny a planetária Brno. Českou účast zaštítilo Stálé zastoupení ČR při EU a Velvyslanectví ČR v Belgii.

IMG 0393

Instalace je dílem multimediálních architektů Jana Macháta a Michala Oklešťka, tvůrců vizuálního umění pod značkou VISUALOVE. Temnalóna (stvořená v roce 2023) vychází z pozorování satelitu Suomi NPP a návštěvníkům festivalu poskytla dechberoucí pohled na noční světla naší planety. Terralóna (stvořená v roce 2020) pak zájemcům zprostředkovala pohled na Zemi očima astronautů. Tyto majestátní světelné objekty jsou nejen fascinujícím uměním, ale i příspěvkem k propagaci vědeckého výzkumu a kosmického průmyslu v Jihomoravském kraji za účelem posílení jeho postavení v Evropě.

  IMG 6026

Pořadatelem Bright festivalu byl visit.brussels, agentura pro podporu cestovního ruchu a komunikaci regionu hlavního města Bruselu. Oficiální zahájení celého festivalu se konalo 15. února v 18:00 na úpatí Cinquantenaire Arcades. Letošní ročník se v souvislosti s belgickým předsednictvím blíže zaměřil na Evropu a její hodnoty a kromě uměleckých instalací nabídl i doprovodný program jako dětskou zónu nebo Bright disco.

 Na celý fotoreport koukněte u nás ve fotogalerii.