< Back

Science Café s Tomášem Rektorem je úspěšně za námi

24. 9. 2021

WhatsApp Image 2021 09 23 at 12.31.11

Ve čtvrtek 22. září 2021 se uskutečnilo v pořadí již jednadvacáté Science café. Hostem byl tentokrát pan Tomáš Rektor, přední český psychiatr a psychoterapeut, který je zakladatelem a vedoucím firmy Terapie.Info, zabývající se komplexní péči o duševní zdraví.

Tématem bylo Duševní zdraví v kontextu pandemie COVIDU-19. Pandemie měla kromě negativních dopadů na fyzické zdraví vliv také na náš duševní stav. S pandemií spojená izolace vedla k mnohým psychickým obtížím. Díky rostoucí proočkovanosti populace postupně přecházíme do „nového“ normálu, což pro mnohé znamená návrat do kanceláře. Právě návrat do společnosti však může přinést zvýšenou úzkost a obavy z onemocnění či z opětovného zvykání si na „život jako před pandemií“.

Během debaty pan Rektor hovořil také o pozitivních externalitách pandemie, jako je např. zdůraznění hodnoty osobních vztahů či uvědomění si benefitů, které byly před pandemií považovány často za automatické. Diskutovány byly také změny na pracovišti vyvolané pandemií, duševní zdraví dětí či problematika fake news a hoaxů v kontextu pandemie.

Z velké účasti hostů v diskusi vyplývá, že je o dané téma stále větší zájem. Akce se konala v původním „offline“ formátu v prostorách Pražského domu a zúčastnilo se jí přes 60 hostů. Diskusi moderovala Luiza Beirão Campos z Evropského institutu pro komunikace vědy. Pro hosty bylo připraveno také občerstvení s ochutnávkou moravských vín, která sklidila velký úspěch.

Akce se uskutečnila ve spolupráci Zastoupení Jihomoravského kraje při EU, Českého centra v Bruselu, České styčné kanceláře pro vzdělávání a výzkum v Bruselu (CZELO) a Zastoupení hlavního města Prahy při EU. Na celou fotogalerii se můžete podívat ZDE.