< Back

Lektoři českého jazyka v Bruselu

24. 3. 2024

433946605 412000764747919 1361513731048314823 n 1

Ve dnech 18.-22. března Zastoupení Jihomoravského kraje v Bruselu přivítalo v rámci projektu Erasmus+ lektory českého jazyka z partnerských regionů – Šumadijského okruhu v Srbsku a Zadarské župy v Chorvatsku. Oba lektoráty jsou v partnerských regionech zřizovány Jihomoravským krajem.

Zastoupení JMK pro oba lektory, Kristýnu Rygolovou a Jana Zorbiće, připravilo nabitý program, jehož stěžejní částí bylo stínování a zapojení se do denní i večerní výuky na Svobodné univerzitě v Bruselu (tzv. ULB, Université libre de Bruxelles), kde se setkali s místními studenty i se začátečníky českého, polského a ruského jazyka. Tyto jazyky se zde studenti učí současně a jejich motivací je především zájem o slovanské jazyky obecně a často také jejich samotný rodinný původ. Dále byla na univerzitě místními učiteli češtiny připravena prezentace, která našim lektorům přiblížila fungování univerzity a výuku českého jazyka.

Lektoři se také společně s Centre d'Études Tchèques à l'ULB (Centrem pro česká studia ULB) přímo podíleli na přípravě Café Tchéque, jehož jarní edice se konala v prostorách Českého centra v Bruselu. Kristýna a Jan zde připravili pro studenty kvíz, jehož otázky byly zaměřené na Srbsko, Chorvatsko a české Velikonoce. Také promítli videa, na kterých studenti z Chorvatska a Srbska zdraví do Bruselu a nechyběl ani fotokoutek a výroba placek s tématikou všech zastoupených zemí, tedy Chorvatska, Srbska, České republiky a Belgie.


Zastoupení JMK dále pro lektory zprostředkovalo setkání s panem velvyslancem ČR při Belgickém království, Jakubem Skalníkem, s paní Dagmar Strakovou z České školy bez hranic a s paní Tamarou Katuščák ze Stálého zastoupení ČR v Bruselu, vedoucí oddělení pro západní Balkán. Lektoři se setkali také s Markétou Frankovou, vedoucí českých a slovenských překladatelů v Evropském výboru regionů. Bohatý program doplnila i návštěva právě zmiňovaného Evropského výboru regionů, Evropského parlamentu nebo Evropského summitu regionů a měst v Mons, jehož jsme byli také součástí.

Na fotografie z Erasmus+ výjezdu českých lektorů se podívejte v naší galerii ZDE.