< Back

Učitelé z jihomoravských škol vyjeli do Bruselu

17. 12. 2018

IMG 5668

V první polovině letošního roku začali pracovnice KJMK, p.o. s přednáškami a diskuzemi o EU pro střední školy v Jihomoravském kraji - navštěvují střední školy v kraji s vlastní přednáškou, nebo oslovují také europoslance/úředníky institucí na přání. Jako další krok se rozhodly ještě rozšířit přednášky o exkurze přímo v Bruselu, a to pro středoškolské pedagogy. Během listopadu a prosince tak proběhly tři malé výjezdy.

Ve dnech 19. – 21. listopadu se uskutečnila první exkurze pedagožek ze Střední školy dopravy, obchodu  a služeb Moravský Krumlov do Bruselu. Kromě prohlídky města měly pedagožky zejména možnost navštívit některé evropské instituce a seznámit se tak blíže s reálným fungováním EU. Nahlédly tak například do prostor Evropského parlamentu a Evropské komise a měly rovněž možnost podiskutovat s některými českými zástupci, kteří v Bruselu působí.

Ve dnech 26. – 28. listopadu Zastoupení zorganizovalo již druhou exkurzi učitelů do Bruselu, tentokrát ze škol ze Sokolnic, Ivančic a Ostrova u Macochy. Největším zážitkem byla prohlídka Evropské školy v Bruselu, setkání s tamními učiteli i studenty a diskuze o rozdílech v systému vzdělávání oproti českému. Dále nemohla chybět návštěva všech tří hlavních institucí EU – Parlamentu, Rady a Komise, kdy měli pedagogové rovněž možnost i podiskutovat o fungování těchto institucí s pracovníky, kteří věnovali svůj čas představení jejich práce, zároveň měli také štěstí potkat dva europoslance. Výjimečnou příležitostí byla také účast na každoroční konferenci Evropské dialogy Václava Havla, letos s účastí velkých osobností jako například velvyslance ČR při EU i při Belgii, evropské komisařky za ČR, ředitele organizace Člověk v tísni, ředitele Knihovny Václava Havla a množství dalších významných zahraničních hostů. Exkurze pak byla zakončena setkáním s vyslanou pracovnicí MŠMT na Stálém zastoupení ČR při EU, která přiblížila hlavní propojení a roli naší země v EU.

Třetí letošní exkurze ve dnech 12. - 14. prosince se tentokrát zúčastnily paní učitelky z Klasického a španělského gymnázia Brno Bystrc. Během pobytu se opět seznámily s jejich kolegy z Evropské školy a jejich zkušenostmi z českého vyučování v Belgii. Vedle toho měly rovněž možnost navštívit Evropskou komisi, Evropský parlament a také si prohlédnout bruselské památky.

Pár fotografií z exkurzí naleznete v bruselské fotogalerii.