< Back

Poznávací pobyt studentů MU do Srbska

24. 9. 2019

P1090348

Termín 15.-21. září 2019 patřil poznávacímu pobytu v Srbsku, kterého se účastnilo pět studentů Masarykovy univerzity, jež spojuje výuka srbského jazyka jakožto volitelného předmětu.

Program byl stejně jako v minulých letech zaměřený na partnerskou oblast Jihomoravského kraje Šumadiji, kde měli studenti možnost poznat nejen přírodní krásy a památky, ale navštívit i výuku českého jazyka na Prvním kragujevackém gymnáziu a pohovořit v češtině a srbštině s kurzisty napříč všemi jazykovými úrovněmi. 

Během exkurze nechyběla návštěva historických míst, např. středověkého hradu Maglič tyčícího se majestátně nad řekou Ibar, klášterů Manasija a Žiča či stanutí na místě vypuknutí 1. srbského povstání proti osmanské nadvládě v Orašci. Nechybělo ani poznávání přírodních krás, např. krasové Resavské jeskyně nebo vodopádu Veliki buk. Zkrátka nepřišli ani milovníci muzeí. Procházka po Kragujevci byla obohacena o návštěvu muzea "21. oktobar", které zachycuje kragujevackou tragédii z roku 1941. Návštěvu Bělehradu zpestřila prohlídka expozic Etnografického muzea. 

Fotky z poznávacího pobytu najdete zde