< Back

Festival Meet & Build

25. 11. 2019

MB

V sobotu 23. listopadu se Zastoupení Jihomoravského kraje při Evropské unii spolupodílelo na festivalu MEET & BUILD, který je v Belgii jedinečným místem k poslechu rozhovorů světových odborníků, sdílení know-how a sdružování belgického herního průmyslu. Celá česká delegace ještě před začátkem samotného festivalu v pátek 22. listopadu zavítala do Evropského parlamentu, kde byl připraven program, který byl spolupořádán společně s paní europoslankyní Martinou Dlabajovou, workshop byl zaměřen na evropskou legislativu v této problematice, copyright a Creative Europe Media. Vystoupili zde odborníci na danou problematiku z Evropské komise i z Evropského parlamentu. Cesta do Belgie tak byla pro zástupce českých firem i šancí probrat s unijními politiky současnou podporu herního průmyslu od evropských institucí.

Součástí delegace byl také radní pro kulturu a památkovou péči Jihomoravského kraje pan Tomáš Soukal a zastupitel a předseda výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Michal Doležel. Magistrát města Brna zastupoval pan náměstek Tomáš Koláčný, zastupitel Ondřej Kotas a Tereza Chrástová, specialistka kreativních oblastí a projektů. Na sobotní konferenci MEET & BUILD se sešlo více než 30 řečníků z České republiky, Švédska, Finska, Velké Británie, Belgie, Francie, Polska, kteří sdíleli své zkušenosti a příklady z praxe.

MEET & BUILD je nejvýznamnějším belgickým herním festivalem, letošní ročník se zaměřením na elitní české tvůrce počítačových her. Šest českých studií, které dosahují světového ohlasu, na něm předvedlo svá díla sahající od artové produkce přes edukativní hry až po virtuální realitu. Podle organizátorů je český herní průmysl vzhledem k velikosti země nebývale úspěšný. Konference zahrnovala celkem 20 přednášek o všech aspektech výroby videoher, od prototypu k financování, marketingu, komunitního managementu a dalších. Svůj příběh představili tvůrci ze studií Hangar 13, Amanita Design, Beat Games nebo Bohemian Interactive. V panelu řečníků na téma „Jak podpořit váš herní ekosystém?“ mluvila Zdeňka Kujová z Jihomoravského inovačního centra.

Stovky návštěvníků akce si mohly vyzkoušet například procházku vizuálně vytříbeným světem Chuchla od studia Amanita Design, rytmickou práci se světelným mečem ve virtuální realitě Beat Saber od tvůrců z Beat Games či se seznámit s realitou protektorátního Československa ve hře Attentat 1942, která vznikla na Univerzitě Karlově. Celý „demo room“ připravili zástupci GameDev Area, nezávislé iniciativy na podporu vývojářů her zejména v Jihomoravském kraji.

Za spolupráci děkujeme Českému centru Brusel, Velvyslanectví České republiky při Belgickém království a CEBRE.

Na fotografie z celé akce se můžete podívat v naší fotogalerii a v reportáži České televize.