< Back

Discover EU z pohledu vítězky z Jihomoravského kraje

18. 11. 2019

Green and White Travel Trifold Brochure 1

Další kolo iniciativy DiscoverEU je v plném proudu. Přečtěte si osobní zkušenost Kristýny Hatalové, studentky GPOA Znojmo, která vyhrála v minulém kole, a mohla tak díky EU cestovat po Evropě zdarma.

Jako mnoho mladých Evropanů, i já jsem měla šanci využít speciální program Evropské unie pro osmnáctileté Evropany. A tak jsem ji popadla za pačesy. Přihlásila jsem se do projektu DiscoverEU, vyplnila formulář, odpověděla na několik otázek a voilá - za pár týdnů přišel e-mail, že jsem byla vybrána a stala se tak opravdovou součástí programu. V podstatě jde o to, že jsem dostala od Evropské unie možnost cestovat po Evropě s tím, že mi oni zaplatí dopravu. Měla jsem dvě možnosti – buď mi proplatí náklady spojené s dopravou v hodnotě okolo 260€ nebo využiju Interrail Pass, který platí sedm cestovních dní po celé Evropské unii a několika dalších zemích v Evropě jako bezplatná jízdenka. Tuto možnost jsem nakonec využila. Podmínkou v obou případech je ježdění převážně vlakem. Na celém programu je super, že se můžou hlásit jednotlivci nebo i celé skupiny přátel, kteří splňují věk 18 let. Já využila možnost přihlásit se jako skupina a cestovala tak i se svým přítelem, ale rozhodně není třeba se bát cestovat jako jednotlivec. Po cestě se můžete připojit k ostatním cestovatelům ze stejného programu, anebo si užít cestování na vlastní pěst.

V rámci DiscoverEU jsme nakonec vyrazili na tři srpnové týdny poznávat krásy Německa, Nizozemí, Belgie, Francie, Švýcarska a Itálie. Cestování vlakem bylo velmi pohodlné, obzvlášť německé rychlovlaky byly super, zkoušeli jsme ale také třeba TGV nebo italské rychlovlaky – jeli jsme tak rychlostí až 295 km/h! Prozkoumávali jsme historii, architekturu, přírodní krásy i typickou kuchyni, seznamovali se s místními lidmi a v neposlední řadě procvičovali angličtinu, němčinu a naučili se základy italštiny. Spoustu památek jsme také navštívili zadarmo nebo s velkou slevou díky našemu věku a statusu studenta. Už teď jsem si jistá, že se na některá místa chci podívat znovu.

Program bych určitě doporučila všem mladým lidem, kteří splňují podmínky. Možná si říkáte, že nemáte šanci. V tom případě mám pro vás dobrou zprávu – počet přijatých se odvozuje dle počtu obyvatel členské země. Díky tomu mívají čeští teenageři dlouhodobě jednu z nejvyšších šancí vysněný lístek vyhrát, možná proto, že se o téhle možnosti v Česku tolik neví. Tak rozhodně neváhejte a jděte do toho. Šanci přihlásit se máte až do 28.11.2019. Slibuju, že nebudete litovat a zažijete jedno z nejlepších dobrodružství vašeho života!

 Děkujeme, Kristýno!